Beachvolejbalová reprezentace VŠE na Českých akademických hrách 2014

27. června
2014

Beachvolejbalová klání na Českých akademických hrách 2014 se konala na kurtech u Harcovské přehrady v Liberci. Ve čtvrtek 26. 6. byla na programu soutěž dívek, v pátek 27. 6. se představily mužské páry. VŠE měla v obou kategoriích zastoupení, zejména dívky udělaly své alma mater radost v podobě medailového úspěchu. V dívčí soutěži se představily dvě zástupkyně z Vysoké školy ekonomické, studentka Silvia Poszmiková a absolventka Karolína Řeháčková. Každá z nich však nastupovala v kombinované dvojici – Silvia hrála se Zuzanou Vojtíškovou z ČZU, Karolína nastupovala s Eliškou Gálovou reprezentující VŠCHT. Obě zmiňované dvojice se střetly ve třetím kole a vítězství v tie-breaku vybojoval pár Řeháčková, Gálová.

Poszmiková s Vojtíškovou musely do oprav, kde však úspěšně prošly až do semifinále, kde je čekaly pozdější vítězky Vorlová s Grygarovou (UK). Po prohře 0:2 šly dívky do boje o bronz. Druhá dvojice se zastoupením z VŠE prošla až do finále, kde je po tvrdém boji až v tie-breaku porazil již zmiňovaný pár Vorlová, Grygarová. Dívky z VŠE získaly stříbro (Karolína Řeháčková), respektive bronz (Silvia Poszmiková). Velký úspěch pro barvy VŠE byl tedy na světě. Nutno podotknout, že Karolína i Silvia předváděly vynikající výkony a patřily rozhodně k nejlepším hráčkám celého turnaje, který měl velmi vysokou úroveň – o to cennější jsou jejich medailové úspěchy.

V mužské kategorii se v soutěži představily dvě dvojice z VŠE – Dan Kohlmann s Danem Černým a Martin Bárta s Ondřejem Rédlem. Dvojici Dan Kohlmann a Dan Černý čekal kvůli absenci bodů z republikových turnajů boj už ve čtvrteční kvalifikaci. Los nebyl k tomuto páru příliš nakloněný. V nultém kole kvalifikačního pavouka narazil pár z VŠE na dvojici Sobek, Červín z ČVUT, kteří byli v tomto utkání favority. Byl to zápas o všechno, jelikož poražený z nultého kola končil bez možnosti opravy. První set se projevily papírové předpoklady a pár ČVUT zvítězil jednoznačně 21:13. Do druhého setu však vstoupili studenti z VŠE jako vyměnění, porážku z prvního setu oplatili stejným poměrem a zápas se rozhodoval až v tie-breaku, kde již jednoznačně vládla dvojice Kohlmann, Černý. V dalším kole kvalifikace, odkud šlo v případě vítězství rovnou postoupit do páteční hlavní soutěže, narazili reprezentanti VŠE na pár z domácí univerzity, Chládek, Šlechta. Bojovným výkonem a vítězstvím 2:0 se Kohlmann s Černým trochu neočekávaně probojovali do páteční hlavní soutěže.

V pátečním programu se představila i druhá dvojice z VŠE – Martin Bárta a Ondra Rédl. Hned v prvním kole dokázal pár Bárta, Rédl porazit soupeře z UPa, v druhém kole však narazili kluci na pozdější vítěznou dvojici Vachoušek, Pfeffer reprezentující VŠEM. V opravné části pavouka sehráli Martin s Ondrou vyrovnaný zápas s párem Kalčic (ČZU), Kořán (BIVŠ), bohužel však v tie-breaku prohráli a skončili na děleném devátém místě. Stejné umístění obsadila po spanilé jízdě z kvalifikace i dvojice Kolhmann, Černý, kteří v prvním kole prohráli s favorizovaným párem z Masarykovy univerzity Hovorka, Náměšanský (později stříbrní). V opravách dokázali Kohlmann s Černým v tie-breaku vybojovat vítězství nad další domácí dvojicí z TUL (Brychta, Vičar). V dalším kole čekal tvrdý oříšek, beachaři specialisté Eder, Krist z UK. Studenti z VŠE favorita však zaskočili bojovným výkonem, bohužel v tie-breaku se přiklonilo štěstí na stranu favoritů a po těsné prohře tak i druhý mužský pár z VŠE skončil na zmiňovaném děleném 9. místě. Muži tedy nedokázali navázat na medailový úspěch dívek, ale vzhledem k nabité konkurenci se dá i 9. místo a především předvedená hra považovat za úspěch.

Daniel Černý, FPH

Beachvolejbalová reprezentace VŠE na Českých akademických hrách 2014