Reprezentační tým volejbalistek VŠE na Českých akademických hrách 2015

9. září
2015

Z druhého postupového místa v pražské kvalifikaci vysokých škol se volejbalistky VŠE zúčastnily finálového turnaje na Českých akademických hrách 2015 v Olomouci. Na tomto turnaji úspěšně reprezentovaly a skončily na třetím místě v konkurenci týmů šesti vysokých škol ČR, které se do finálového turnaje probojovaly. K tomuto umístění je nutno blahopřát a za úspěšnou reprezentaci školy děvčatům poděkovat.

Po delší době se na škole sešel kolektiv volejbalistek na výborné výkonnostní úrovni se zájmem své volejbalové umění poskytnout i pro reprezentaci své školy. Většina děvčat jsou studentky bakalářského stupně studia a věřím, že tím je vytvořen základ úspěšných reprezentací i v dalších letech. Týmový duch kolektivu byl v průběhu turnaje podpořen zkušenostmi studentek magisterského studia. Nutno vyzdvihnout účast Ing. Silvie Poszmikové, která v letošním roce skončila studium a pomohla k úspěchu kolektivu ve své dovolené. Věřím, že se postupně k tomuto kolektivu přidají další nové studentky a bude možno navázat na letošní reprezentační úspěch.

J. Boštička – CTVS VŠE

K tomu, jak volejbalistky prožívaly turnaj z vlastního pohledu, je zde dán prostor jedné z nich:

Ve dnech 7. – 11. září se konaly v Olomouci České akademické hry 2015. Turnaj ve volejbale žen se konal od pondělí 7. září, kdy se hrály zápasy ve skupinách (A, B) a odpoledne semifinále. Následující den dopoledne se hrála utkání o třetí místo a finále. Všechny zápasy kromě finále se hrály na 2 vyhrané sety, finále na 3 vyhrané sety.

O titul akademických mistryň soupeřily týmy z Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE), z Univerzity Karlovy v Praze (UK), z Univerzity Palackého Olomouc (UPOL), z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava ( VŠB – TU), z Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU) a ze Západočeské univerzity v Plzni (ZČU).

Tým VŠE měl ve skupině VŠB – TU a UPOL.

První zápas jsme hrály v pondělí od 12:30 proti VŠB – TU. První set jsme se ještě rozkoukávaly a kvůli vlastním chybám jsme set prohrály. Naštěstí jsme od druhého setu začaly hrát pozorněji a s větším nasazením, a tak jsme nakonec porazily výběr z ostravské univerzity 2:1.

sestava: Gavlasová, Výšková, Kleslová, Dušilová, Hnízdová, Poszmiková, libero: Dostálová

Druhý zápas ve skupině jsme bohužel prohrály, ale částečnou omluvou může být to, že družstvo UPOL tvořily velmi kvalitní hráčky. Za výkon prvního setu se nemusíme moc stydět, ovšem druhý set byl z naší strany silně podprůměrný.

sestava: Gavlasová, Výšková, Adamčíková, Jančaříková, Hnízdová, Kleslová, libero: Dostálová

Ve skupině jsme tedy skončily na dobrém druhém místě a dalším zápasem na programu bylo semifinále proti družstvu z Mendelovy univerzity.

Semifinálové utkání jsme začaly velmi dobře. Hrály jsme s radostí, bez zbytečných chyb a bylo vidět, že jsme chtěly postoupit do finále. První set jsme vyhrály. Během druhého setu se předtím ne příliš vzdorující hráčky z MENDELU vzpamatovaly, začaly nás lépe bránit a my jsme se už od půlky druhého setu viděly ve finále. Kvůli tomuto přístupu jsme úplně přestaly hrát a druhý set prohrály. V tie-breaku za stavu 10:10 rozhodčí pískl naprosto jasný balon špatně, čímž nás ještě víc rozhodil, my už jsme měly svěšené hlavy a nedokázaly jsme bojovat dál. V semifinále jsme podlehly studentkám z brněnské univerzity 1:2.

sestava: Gavlasová, Výšková, Adamčíková, Dušilová, Hnizdová, Poszmiková, libero: Dostálová, střídala: Kleslová

Po prohře v semifinále jsme byly zklamané a především naštvané samy na sebe, že jsme si nechaly takto utéct finále. Během zbytku večera se nám zlepšila nálada, a tak jsme v úterý ráno byly bojovně naladěny a chtěly jsme porazit rivaly z Prahy, družstvo Univerzity Karlovy.

První set byl nijaký. Nehrály jsme důrazně. Nemohly jsme se prosadit na útoku, proto soupeř zvítězil. Ve druhém setu jsme trošku obměnily tým a začaly hrát bojovněji. Už jsme nemohly nic ztratit, takže jsme i víc riskovaly než předtím. Nebyly bychom to ale my, kdybychom neměly alespoň jednou za zápas vyděšenku- ze stavu 19:10 pro nás se stalo 19:17 a my jsme se nemohly hnout z jednoho postavení. Pan Boštička výborně takticky pustil do hry K. Kleslovou, která složila, čímž nám všem pomohla a nakonec jsme druhý set vyhrály. Třetí, zkrácený set byl naprosto v naší režii. Už jsme nechtěly zažít to, co se nám stalo v semifinále, a tak jsme hrály pozorně a skoro bez zbytečných chyb. Nakonec jsme tedy zvítězily 2:1. Zápasem o třetí místo jsme si spravily náladu po pondělním fiasku v semifinále a měly jsme velkou radost z krásného třetího místa!

sestava: Gavlasová, Výšková, Kleslová, Dušilová, Hnízdová, Poszmiková, libero: Dostálová, střídaly: Adamčíková, Jančaříková

Závěrečný ceremoniál se konal po mužském finále, ve kterém po 5setové bitvě zvítězil tým studentů ze zlínské univerzity nad týmem Univerzity Karlovy. Dostali jsme krásné medaile se sovičkou, vyfotili skupinové foto a utíkali jsme na autobus, který nás dopravil na olomoucké vlakové nádraží, odkud jsme jeli vlakem Leo Express pohodlně do Prahy. Po příjezdu na Hlavní nádraží jsme se vyfotili s naší alma mater, rozloučili se a šli domů.

Blanka Jančaříková – FMV

Tým VŠE reprezentovali:
Bc. Barbora Výšková – FFÚ, kapitánka, blokařka
Marta Hnízdová – FPH, blokařka
Kateřina Gavlasová – FPH, nahravačka
Bc. Kateřina Kleslová – FPH, smečařka
Ing. Silvia Poszmiková – FMV, smečařka
Barbora Adamčíková – FPH, smečařka
Zuzana Dušilová – FFÚ, univerzálka
Blanka Jančaříková – FMV, univerzálka
Šárka Dostálová – FFÚ, libero

PaedDr. Jaroslav Boštička – trenér týmu VŠE

Reprezentační tým volejbalistek VŠE na Českých akademických hrách 2015