Rektorský sportovní den 2017 – Beachvolejbalový turnaj

26. dubna
2017

Jednou ze sportovních aktivit Rektorského sportovního dne 2017 byl již 6. ročník beachvolejbalového turnaje smíšených týmů. Turnaje kategorie nižší výkonnosti se v letošním ročníku zúčastnilo 11 týmů ve složení dvě děvčata a dva muži. Jeden tým se zúčastnil ve složení čtyř dívek. Tato kategorie je nabízena studentům s rekreačním zájmem o volejbal. Před přesnými technickými údery beachvolejbalových pravidel je upřednostněn aspekt kolektivního, kamarádského pojetí sportovního vyžití. Je pozitivem této kategorie, že všichni hráči týmů i přes určité technické nedostatky se snaží svojí bojovností přispět k co nejlepšímu výsledku svého týmu.

Kategorie vyšší výkonnosti beachvolejbalového turnaje letošního ročníku se zúčastnilo 16 smíšených týmů. Přihlášené týmy byly nalosovány do čtyř skupin a následně podle umístění ve skupinách byly nasazeny do vyřazovacího systému pavouka na dvě porážky. Sportovní výkonnost zúčastněných dvojic byla v letošním ročníku na vysoké úrovni. Turnaje se zúčastnili dřívější vítězové, hráči beachvolejbalových republikových pohárů, účastníci beachvolejbalové „Vaší ligy“ i hráči soutěží šestkového volejbalu. Konkurence byla vysoká a turnaj tím měl kvalitní sportovní i společenskou úroveň.

Výsledky beachvolejbalového turnaje – nižší výkonnost
Výsledky beachvolejbalového turnaje – vyšší výkonnost

O turnaji napsali: vítězové nižší kategorie

Jarní turnaj v beach volejbale

Na středu 26. 4. 2017 byl naplánován turnaj v beach volejbale. Náš tým se rozhodl turnaje zúčastnit a dorazit již v osm hodin ráno do Beachklubu Ládví a strávit volný den sportováním.

Tři z našeho čtyřčlenného týmu se již zúčastnili podzimního turnaje ve volejbale, kde jsme skončili na posledním místě, proto našim cílem bylo toto umístění již nezopakovat.

Všechna utkání byla velmi vyrovnaná a my jsme už po první utkání velmi litovali, že jsme nevzali někoho na střídání. Zápasy jsme si velmi užívali, především díky skvělým soupeřům, kteří nejen, že podávali skvělé výkony, ale navodili i velmi přátelskou atmosféru celého turnaje.

Chtěli bychom vyzdvihnout výkon týmu „Včera nám to šlo“, který i přes plné holčičí složení, podával skvělé, bojovné výkony.

Děkujeme všem soupeřům za pěkný turnaj a jsme velmi rádi, že jsme se turnaje zúčastnili.

Za tým „Rumíci“ Petr Netolický – FIS

O turnaji napsali: vítězové vyšší kategorie

Tak jako každý rok udělila i letos paní rektorka studentům VŠE den volna, nemálo z nich se ho rozhodlo strávit na písečných dunách areálu Ládví. 32 vyvolených zde usilovalo o slávu, čest a uznání v beachvolejbalovém světě. 16 bojovných párů prahnoucích po úspěchu bylo rozděleno do čtyř skupin po čtyřech. V základních skupinách nebylo příliš prostoru pro chyby, neb o budoucnosti týmu rozhodoval pouhý jeden set. Úkol v základní části turnaje byl jasný, vymámit ze skupiny co nejlepší nasazení do vyřazovací části turnaje, tzv. pavouka. Vyřazovací část se hrála na 2 vítězné sety do 15 bodů a i zde se každé zaváhání tvrdě trestalo. Při sledování krvelačných bitev pan Boštička nevydržel tlak a napětí, a umožnil neúspěšným párům vykoupit se a pokračovat v honbě za titulem mixových králů VŠE v opravné části pavouka.

Cesta turnajem: Ve skupině jsme nasedli na vítěznou vlnu, a to i přesto, že jsme se již zde střetli s budoucími finalisty, které jsme udolali nejtěsnějším rozdílem 21:20. Díky tomuto vítězství jsme využili dobrého nasazení ve vyřazovacích bojích, kde jsme se po oslavě dvou vítězství ocitli tváří tvář loňským vicemistrům Šárce Dostálové a Honzovi Vojtovi. Ve vzduchu se vznášela otázka, zda se i letos bude opakovat loňský scénář. Tento pár nás přesně v této fázi turnaje poslal do oprav. Ač se na první pohled mohlo zdát, že se jednalo o naprosto stejný zápas jako vloni, jelikož i nyní náš tým tvořila osvědčená dvojice Rédl-Falcmanová, dnes se po Ondrově boku objevila mladší ze sester, Barča. Soupeř byl touto změnou evidentně zaskočen. Podlehl ve dvou vyrovnaných setech 13:15 a 13:15. Stejným výsledkem skončil i následný semifinálový zápas s ambiciózním týmem Smejkal-Mikulecká. Jak už jsme na začátku článku napověděli, finálovými vyzyvateli se stal tým ze skupiny Jarošík-Adamčiková, kteří ve vyřazovací části také nepoznali přemožitele. Soupeř se spoléhal na volejbalové pravidlo dvakrát s jedním týmem na turnaji neprohraješ, avšak jak všichni víme, pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Před závěrečným kláním mezi sebou fanoušci uzavírali sázky. Po našem prvním vítězném setu 21:15 bylo z tváří diváků patrné, že jejich favority jsme nebyli my. Druhý set byl již o poznání napínavější a zápas dospěl do vyrovnané koncovky. Náš soupeř si však za stavu 21:21 vybral slabší chvilku a po jejich zkaženém servisu navíc následovala nedůrazná smeč. Na naší straně jsme skvěle ubránili a nabídnutý matchball byl smečí proměněn v další důležitý bod. Na ukazateli se objevilo skóre 23:21 a my začali slavit. Letošní ročník byl díky účasti několika svazových hráčů a hráček opravdu vyrovnaný a o kvalitní výměny nebyla nouze. Dodatečně děkujeme za práci panu Boštičkovi, který se i letos zasloužil o uskutečnění, organizaci a vedení turnaje. Dík mu patří i za novou energii a elán, kterou jsme tak mohli načerpat k dalšímu studiu.

Barbora Falcmanová – FMV, Ondřej Rédl – FFÚ

Beachvolejbal RSD 2017